Darebin Falcons dodge bullet för att fortsätta mata AFLW

Den visionen har dock kommit till en kostnad. Den hastighet med vilken AFLW etablerades har haft en förödande flödespåverkan på flera gräsrotssklubbar.AFL: s accelererade planer på att höja standarderna för faciliteter och program och vädja till fler tjejer och kvinnor att ta upp spelet, har inneburit att det behövs mer pengar för klubbarna att fortsätta att fälta lag på elitnivå, inklusive VFL.AFLW-grupperna uppdelade i konferenser som 2019 rita avslöjas Läs mer

Det har dock visat sig omöjligt för St Kilda Sharks, Diamond Creek och Eastern Devils – som också spelat en viktig roll i AFLW: s skapelse – och som har dragit sig ifrån VFL under det gångna året. Falcons skulle ha gått med dem om det inte varit ett bidrag på 300 000 dollar från Darebin City Council, vilket klubbpresident Sarah Brady säger att de ger dem ett andetag “under de senaste två åren” år för att komma ikapp på de nya kraven och specialanställdas krav, till exempel chef för fotbollsoperationer och läkare.

Hade rådet inte stött på klubben och alternativa medel inte hittades hade Falcons tvingats lämna den VFL eller gå med i en AFL-klubb .För den enda oberoende kvinnoklubben i VFL var det inte ett alternativ som satt lätt med Brady och dess medlemmar.

“Vi kände oss som om vi hade gjort mycket arbete de senaste 28 åren och underlättad i grunden vad är AFLW, säger Brady. “Många av ligaens spelare, tränare och administratörer har kommit från Falcons. Vi trodde inte att det var rättvist att vika på den nivån, med tanke på att vi har varit så framgångsrika. Vi bestämde oss på tavlan om att vi ville stanna i tävlingen, och det medförde snabbt att hitta pengar. ”

Det är inte en överdrift att påstå att utan Darebin Falcons, som ligger i Melbournes norra förorter, kvinnors och tjejer fotboll skulle vara ganska annorlunda.Klubben grundades 1990 och har länge haft ett rykte för att utveckla stjärntecken och ställa in baren för kvinnornas spel, även i sin linda.

Brady säger att hemligheten bakom klubbens extraordinära framgång har varit sin kultur, vilket värdesätter spelutveckling och inclusivity över vinnande spel.

“Vi började för 28 år sedan med en grupp kvinnor som egentligen bara ville hitta ett utrymme som var inkluderande,” säger hon. “Så vi har fokuserat på att ha ett tryggt utrymme för kvinnor, vara inkluderande och skapa bra människor.Det handlar också om att utveckla talang, bygga färdigheter och skapa en bra kultur runt klubben. ”

Med sin omedelbara ekonomiska framtid säkra säger Brady att klubben nu arbetar med att vara fullt finansiellt hållbar som en oberoende klubb drivs av kvinnor. “Vi kommer fortfarande att vara väldigt mycket involverade i samhället och vi kommer fortfarande att producera fantastiska elit talent – och inte bara bra idrottare, utan också stora människor.” tredje AFLW säsongen på sin väg säger Brady att klubben rymmer den enorma ökningen av unga tjejer som vill spela spelet är en annan brådskande prioritet. En omöjlig dröm förstod: Nina Morrison valde först i AFLW-utkast | Kasey Symons Läs mer

“Vi har nu ett lag i varje division av kvinnofotboll, inklusive AusKick och tre kvinnors seniorlag, det är helt exploderat”, säger hon. “Tillväxten har varit massiv över hela linjen.AFLW har gjort tjejer och kvinnor inser att de kan spela fotboll; för det var så många inte ens medvetna om att de kunde göra det. “AFL ursprungligen planerade att inrätta AFLW 2020 men förvånade många genom att tillkännage kvinnor skulle ha sin egen elitekonkurrens fyra år tidigt. Även om det här röret har stängt flera klubbar ut ur VFL, säger Brady att det finns en positiv sida för den snabba tillväxten. “Det flyttas väldigt snabbt och det har skett en viss kritik om hur snabbt den växte, men ibland måste överkompensera för att skapa jämlikhet. Kanske rör vi oss för fort, men om vi går långsamt, kommer folk inte att respektera det.

“Jag respekterar det faktum att AFL verkligen har gått för det.”