Wada är olämpligt för ändamål, hävdar atleter och 17 nationella anti-dopingbyråer

Atletor har sagt till Världs Anti-Dopingbyrå ​​att det offentliga förtroendet för organisationen är helt lågt, i ett drag som stöds av 17 nationella anti-dopingbyråer som kräver en omfattande reform.

Den brittiska guldmedaljvinnande cyklisten Callum Skinner har bakat upp en framställan, som startades av den paralympiska kraftöverlevaren Ali Jawad, och sade att idrottare blev förskräckta av Wada beslut att återuppta den ryska dopingbyrån förra månaden och kritisera Wadas styrningsstruktur som “inte lämplig för ändamål “. Hur långt har kampen mot Bet365 live dopning verkligen kommit sedan” smutsigaste ras i historien “? | Sean Ingle Läs mer

Skinner sa: “Bristen på självständighet, tillsammans med det faktum att beslut som påverkar försörjningen hos rena idrottare görs otroligt och bakom stängda dörrar, är två områden med stor oro för internationella idrottare .Det här är inte hur idrott ska köras år 2018, och det är definitivt inte hur något som är lika viktigt som anti-doping bör köras. “Jawad uppmanade idrottare att stå upp och räkna.Han sa: “Med Wada alltmer i takt med majoritetspublikation och idrottsutlåtanden är det nu uppenbart för idrottare att driva fram logiska, pragmatiska och positiva lösningar för att förbättra Wada och göra det passande för ändamål i den moderna världen.” < Seventeen nationella anti-dopingbyråer – inklusive brittiska och amerikanska dopingorganisationerna – har lovat att stå “axel till axel” med idrottarna.

I ett uttalande har de nationella anti- -Dopingbyråer skrev: “Medan andra kanske inte lyssnar på dina bekymmer och dina lösningar för Bet365 odds hur man förbättrar Wada-styrningen, vill vi klargöra att vi, de anti-dopingledare, gör. Vi står förenade med dig.Vi hör och delar dina farhågor och vi står med dig varje steg i vägen för att sträva efter att omvandla Wada så att den respekterar dina rättigheter och fattar beslut för rent sport. ”

Ledarna kallas också för Wada att beställa en grundlig och genomskinlig utredning av påståenden om mobbning av den kanadensiska längdskidåkaren Beckie Scott vid Wada-mötet förra månaden. “Vi måste fortsätta arbeta för att översyna Wada-styrningen och återställa sin trovärdighet hos idrottare och allmänheten”, sa de.